sayang korang!!!

search box

Friday, May 29, 2009

bekam

memandangkan sakit kepalaku ini x baik2 lg...hampir 2 minggu dah nanggung...niat di hati ingt nak gi wat bekam...agak2 korang klu aku wat bekam pastu leh baik trus x??ingt nak wat bekam kat area tengkuk...wat kat kepala kang botak lak pala haku...x sanggup!!!

credit to pakcik google...

x larat weiii tanggung sakit pala nih...berat jek rasa kepala nih...pastu weekend sok hubby ader kelas lak...maner aku nak jaga anak2 lg...layan kepala lg...kain baju penuh 1 tilam x berlipat lg...rumah tu mmg sejak sakit mmg dah x layan dah...korang jgn ada hati nak dtg melawat rumah aku ye...uhuhu....nilah penangan sakit kepala...tunggang langgang abis rumah...

so korang...ape pendapat korang...perlu ke aku gi berbekam??mhl gak tuh...rm15 1 cup...ntah baper cup la kena kat aku nnti...x kesahla...janji cpt baik...x sanggup dah nanggung...nak mkn ubat jek kang x berani gak...sbb aku x piyed lg...tp pg td wat UPT -ve ye kwn2...

i need ur opinions my friends...tolong ye...

Thursday, May 28, 2009

belum pulih

ummi masih belum pulih sepenuhnyer...badan asyik rasa x sedap jek...rasa loya pun ader...pening pun ader...jenis sakit kat kening tuh...tengkuk pun rasa sakit...ngantuk pun ye gak...tu puncanyer kot...hehehe...

ya allah...pulihkanlah kesakitan yang aku alami ni ya allah...berikanlah kesihatan yang baik kepada diriku ini ya allah...amin...

rasanyer skang ni ramai yg mengalami kesakitan cam lenguh2 badan...rasa nak demam tp tak...sakit kepala...adakah sbb cuaca skang yg kejap panassss kejap hujannnn??adakah sbb antibodi badan x kuat??adakah sbb umur yg meningkat??adakah sbb perubahan hormon??

uhuhu...ku tiada jawapan tuk soalan2 itu...sbb ku pun x tau naper kesakitan ku ini belum pulih sepenuhnya...tapi alhamdulillah semakin baik dr last week...

cuba utk bertahan setakat yg mampu...xnak terlalu bergantung kepada ubat...bleh tak??

marilah kita bermanja2an dgn en suami suh dia urut sini...urut sana...kasi lancar sket perjalanan darah nih...kasi hilang segala angin yg ada dlm bdn...leh kan bie???flying kiss 1 kali...hehe...

semlm yg geram

ptg semlm blk keje...ku terpaksa menunggu suami terchenta ku hampir 30 minit...ke mana dia pergi???hanya dia jek yg tau...hehehe...geram weiii main tunggu2 nih...dah tau jln tu jem dok gi area sana wat per...gggrrrr....

agak2 gaduh camni kepala saper yg pecah dulu??hikhik...

geram sbb dia lmbt tu 1 hal...pastu ambik anak2 pun lmbt la gak...sian anak2 ummi...semlm aqil n damia org yg paling last blk...kul 7.04 mlm baru ambik dorg....uhuhuuh...pas ambik aqil n damia tu gi beli nasi goreng ke dorg...abie yg turun beli...ummi dok dlm keta jek ngn anak2...dlm nunggu tuh...ummi ajar aqil...nnti abie masuk dlm keta...aqil ckp ngn abie...esok abie jgn ambik aqil lambat2 lg tau... aqil pun ok!!!

bila abie masuk jek...dia trus ckp...abie...sok jgn lambat2 ambik aqil tau...hikhik...ummi dah tersenyum2 nih...pastu abie tny aqil...cikgu ckp ngn aqil camtu ke??dgn jujurnyer aqil berkata...taklah!!ummi yg suh ckp...alamakkk!!!kantoi sudah...ummi cuit aqil...dia sengih jek...cess cess cess!!!ku pun wat muka x bersalah...lalalala...

tapikan...abie ader beli sesuatu tuk ummi tau...ape dia??nnti2 la ye...sok lusa ke...x ambik gmbr lg...ummi pun cam x excited sgt blk semlm nak tgk barang tuh...geram punye psl kan!!!hikss...

leteran mummy ima

ye kwn2...semlm haku kena berleter ngn kak ima haku sorg nih...siap gi wat report lg ke kakak haku lg sorg...kak kasih...siap kak kasih sms pong peng pong peng sambik bercekak pinggang dia kata...uhuhuhu...

sis ima: ingat hemcee
niza: hehehe
niza: x la
niza: segan nak mc lelama
sis ima: hei tak paham betul aku budak nieh
sis ima: dah sakit nak segan buat aper
niza: klu rasa larat tu dtg la krije..
niza: ntah la kak...mmg rasa segan nak mc...
niza: pastu klu nak mintak cuti pun nak bg boss sign sejuk2 abis tgn nih
sis ima: hhmm cuti tue hak kita..
sis ima: badan tue bukannya robot kalau dah tak sihat nak buat camner
sis ima: bukan kita doa doa sakit tue datang
sis ima: doktor kata aper
sis ima: depan mata selamat ku bebel abih-abisan
niza: doc x berani nak bg ubat dos tinggi2
niza: hehehehe
niza: jgnla bebel2
niza: tersembur2 air liur tuh
niza: hikhik
niza: sbb sy x piyed lg
sis ima: tak ada menyembur nya geram
niza: doc takut pregnant
sis ima: sukati yang sakit badan awak...
sis ima: lepas nie jangan bising2 ngan akak (nnti sy nak ngadu ngn saper??uhuhuh..)
niza: sshhh!!!
niza: ok2
niza: sshhh!!!!
sis ima: ku suruh rehat lama2 kat rumah tak mau
sis ima: tahan jugak menahan sakit duduk kat opis tue lama2
sis ima: kat rumah kan boleh baring2 rehat betul2
sis ima: report ngan kak kasih..
niza: ari ni sht dah....
niza: sket...
sis ima: iye la tue
sis ima: tak nak kene bebel kata la sihat
sis ima: ku dah sms kak kasih
niza: uishhh
niza: laju tul
niza: btul...sht dah sket...
sis ima: apa yang laju
niza: siap mkn mihun lg pg td
niza: laju la sms ke kak kasih tuh
niza: tunggu la dia on ym ke
niza: barulah gitau
sis ima: oo ingat laju kak kasih call awak
niza: bazir jek 15sen sms
sis ima: bukan akak yang bayar pun
niza: hehehe
niza: x elok skt pala lg ke?g la doktor dh sakit nak segan apa??kang melarat...(bebel smbil cekak pinggang..)
niza: dr kak kasih
sis ima: ahaksss...
sis ima: awak kan baca ayat akak nada camner..baca ayat kak kasih nada camner..
sis ima: kalau akak baca sms kak kasih nie cam lomah lembut yo...
niza: nada suka2
niza: heheehehe
sis ima: ayat haku nie ala-ala halilintar membelah bumi
niza: akak gaya mak tgh marah naak
niza: anak
niza: kak kasih gaya seorg mak menasihati anaknyer
niza: kehkeh
sis ima: ckp ngn awak nie buat ku rasa nak berak jek
niza: hampeh

bebelan kedua...

sis ima: weh za..baper minggu awak dah makan x*****l?
niza: baru 20 bijik rasa
niza: ni pun dah stop
niza: sejak sakit pala
niza: azman x bg mkn
sis ima: satu hari sebijik...
sis ima: akak rasa pasal ubat tu kot awak sakit pala
niza: kali kedua ambik tu sekali sebijik jek sbb pg jek mkn berat
niza: yg mula2 ambik tu lbh kurang 2 bijik sehari
niza: ye ke??
niza: ubat tu kan absorb jek lemak2
sis ima: memang la..kot panas ker kat badan awak mana nak tau
sis ima: dia bakar lemak2 tue....
sis ima: mana nak pi tau
niza: lupe lak nak tny doctor sbb ubat tu ke
niza: tp x kecik2 pun peha ku ni
niza: hehehehe
sis ima: berapa hari berenti dah
sis ima: alah makan baru baper bijik sibuk nak kecik
niza: eerrrmmmm
sis ima: exercise nya tak mana nak jalan
niza: 5-6 ari gak rasanyer
niza: tu pun sbb ubat dah tgl sebijik
niza: hehehehe
niza: ala..ku jln dr parking ke ofis...ofis ke surau
niza: exercise gak tuh
sis ima: jalan lenggang kangkung tak ada maknanya
sis ima: orang kene brisk walk
niza: caner tuh??
niza: dr surau ku naik tangga dr tingkat 3 ke 4
sis ima: naik tangga dari tingkat 3 ke tingkat 4....tak mendatangkan kesan
sis ima: brisk walk tue jalan laju lerrrrr cam lumba jalan kaki tue
niza: oooooo
sis ima: baru kuar peluh..
niza: segan lak nak brist walk kat ofis
sis ima: itu baper banyak kalori terbakar tue
niza: ku mengemas umah pun dah berpeluh tiak
sis ima: bukan la suruh lenggang cam lumba jalan kaki tue
niza: nak2 pg2 skang ni
sis ima: jalan laju jek...
niza: siapkan aqil
niza: nitik2 peluh haku kak
sis ima: seminggu sekali kemas rumah haku pun kemas rumah gak..
sis ima: beli jek tali skipping tue..
sis ima: setengah jam skipping....375 kalori terbakar
sis ima: exercise yang paling banyak kalori terbakar
niza: nnti ku carik skipping kat giant (klu ingt ye..)

bebelan ketiga...uhuhuh...3 ko!!!

niza: kak
niza: ader x resepi muffin yg kukus??
niza: cehhh...
niza: ahaksss
sis ima: seme kek leh kukus
sis ima: aper ceh ceh..
niza: even dia suh bakar tu pun leh kukus gak?
niza: mixer x dpt lg
niza: dah verangan
niza: kehkeh
sis ima: verangan lerrr
sis ima: ku nak buat cheese kek asik la tak buat-buat..
sis ima: cheese tue dah berbulan dalam peti ais..
sis ima: jangan expired sudah
niza: hehehe
niza: sy cpt muak la mkn ciskek
niza: 1 slice pun nak perabihkan
niza: alahaiiii
sis ima: oo resipi yang ku belajar nie memang tak muak..
sis ima: just nice jek ciskek dia..
niza: ooo ye
niza: slalu kan ofis sy klu bfday dorg order kek sikret resepi
niza: order ciskek
niza: ku kemam2 nak perabihkan
sis ima: saper suh kemam
sis ima: pi amik satu slice tue buat aper
niza: dah dorg potong
niza: tu pun bkn 1 slice sr punye tuh
niza: kecik sket
sis ima: abih tak reti2 ker nak belah lagi bagi kecik
niza: dorg x bg
niza: hahahahaha
sis ima: alasan tak masuk akal
niza: iyer
niza: dorg bising
niza: mkn jelah
niza: sbb dorg dah potong ikut baper org yg ader
sis ima: lain kali tak payah potong..saper nak baru potong
sis ima: membazir namanya
sis ima: orang lain boleh makan
niza: xlah buang
niza: mkn gak la
niza: kembang2 tekak pun
niza: hehehehe
sis ima: banyak la alasan
niza: (emo menjelir lidah)

dlm masa 1 hari ye ku kena leteran mummy ima...heheheh...ampun kak!!!ku publish ym nih...hikhik...ku nak brist walk sambil tutup telinga sekejap... :D

Wednesday, May 27, 2009

jln2 cuci poket

pas mkn kenyang kat kindy aqil tuh...kiteorg pun trus gi giant sesi cuci poket utk perkara yg wajib...kenapa wajib??mestilah wajib yang ooiii....beli susu n diapers anak2...wpun abie lum gaji lg ari sabtu tuh...digagahkan jugak mengorek tabung2 bank yg ada...beli yg penting jek dulu ayang ye!!!pesanan seorg suami kpd isterinyer....hehehe...

bg ibu2 yg memberi anak2nyer susu dumex...di giant tgh promosi pek berkembar susu dumex dugro 1+,3+...6+ ku x pasti...pd harga rm37...baper sen x hingat...hiksss...kat tesco rm18.99..lbh kurang jek...klu beza pun seposen dua jek...tp kat giant nih...klu korang beli brg2 baby lbh rm60...akan dpt towel kecik klu x silap...klu beli lbh rm120...korang akan dpt bantal camni...

bantal free...

klu beli lbh rm200 akan dpt payung...hanya brg2 baby sajer tau...smpai bile ku x pasti...korang gi jelah redah giant tuh...kot2 ader lg...weekend ni pun insya allah pas abie abis kelas nak terjah lg giant...coz masa ni beli stok susu 4 paket jek...x cukup!!harus sambar lg 6 paket susu...ye kwn2...anak2 ku sgt kuat minum susu...seminggu 1 paket...tu kat rumah jek tuh...weekdays mlm jek minum...kat kindy/nursery lg....tp anak2 ku totap selim melim...hehehe...(sebenarnyer nak ke bantal tu lg...dah anak 'kembar' kan...jd rebut jelah bantal tuh even damia yg cop dulu bantal tu...) aqil nak cow gak ummi!!! iyolah...

pastu beli air strawbery brand shine tuh...beli 2 botol dpt 1 botol free...yg kecik jelah...tp kena gi byr dulu then dtg ke dia bwk resit...masa tu dah byr agak malas la nak masuk blk...dah alang2 kat customer service nak redeem hadiah kan...ummi tunjuk skali yg air shine tuh...skali budak tu bg gelas dutch lady jek...kira xder air yg botol kecik tuh...tetiba dtg lak rajin abie nak masuk dlm blk nak kan ke air tuh gak...maka 2 botol air shine tu kami dpt sebotol kecik lg ngn gelas!!!hehehe...bijak...bijak...

disbbkan ketidaklaratan diriku ini...maka pas gi giant blk trus...tp x blk umah trus...singgah spital balik pulau jap...nak gi tgk anak kwn abie masuk spital...sbb mula2 saspek denggi...bila dah test darah x plak...hanya jangkitan kuman pd paru2...dah 5 ari dok spital baru ummi gi melawat...biasanyer blk keje jek trus gi...tp kan seminggu tu ummi pun x larat...maka ari sabtu tulah baru gi tgk...alhamdulillah anak kwn abie tu-alya maisarah, demam dia dah kebah...kena stay sbb kena perabihkan ubat antibiotik...bkn kena mkn punye...yg kena masuk kat tgn tuh...cam damia dulu tuh...tp alya ni leh campur ngn drip air tuh antibiotik dia...xder la terasa sakit cam damia kena dulu...uhuhuh...sian damia...tetiba laks...hehehe...mengimbau kenangan pahit damia dulu...

alya bersama ibu...
dah baik siap senyum lg bila nak ambik gmbr...

berjangkit ke abah alya pulak...masa ni abah alya ni pun demam...demam berulang alik jaga anak kat spital ye...hehehe...abah alya ni kwn abie...

aqil meneman ummi gi melawat alya...

abie x turun dr kereta...sbb damia tgh tido...lgpun awal2 lg abie dah gi melawat...ummi jek tertinggal lrt...hehehe...

pastu kami pun trus blk rumah...ummi dah nak fengsan dah masa tuh...uhuhu...

di ptg sabtu

ari sabtu tu dapur ku x berasap!!!hehehe...pg hubby gi beli roti canai...mkn la kami 4 beranak...tghari x masak sbb ader kenduri kesyukuran kat kindy aqil...cikgu ada bg surat jemputan 2-3 ari seblm tuh...x cukup ngn surat..cikgu siap sms lg suh dtg...hehehe..tuk tidak menghampakan cikgu...kami pun dtg!!!dtg ngn perut kosong...hehehe...

nak tau x 1 kesah??majlis start kul 12-4 ptg...so kiteorg ingt baca2 doa tu dlm kul 12 tghari la gitu...kebetulan damia tgh tido time tuh...sms cikgu ckp dtg lewat sket...pastu dlm kul 1 lbh damia dah bgn...berganti lak ngn aqil...aqil lak tido...maka lmbt la lg kiteorg nak gi nih...masa kiteorg tgh siap2...aqil tido lg...tp damia dah siap dulu dah...rasanyer si damia ni gi kejut abang dia kot...sbb tau dah kan nak berjalan...takut abang kena tinggal kot...sbb tetiba jek aqil dah terjojol dpn pintu bilik dlm keadaan mamai...bila tny...damia kejut abang ke??tak!!abg angun(bangun) dah...damia akap(ckp) nak jln... sib baik la abg tu x ngamuk...

uishhh...pjg lak intro...1 kesah tu x smpai lg nih....hehehe...kesahnyer bila dah smpai dpn kindy aqil tu...nmpk ramai org berkopiah...masa tu dah kul 2 lbh...masa dah parking tu ummi pun kuar la...skali abie lak tetiba rasa keseganan dia tuh dtg...ummi pun dgn tiba2 rasa malu pun dtg...alamak!!haku pakai jeans nih...xkan nak gi sana dgn berjeans...trus ajak abie blk...ummi nak sarung skirt labuh...bkn mini skirt ye....maka...luar skirt...dlm jeans...hehehe...ummi pakai jeans tu sbb nak ke tmpt lain lak pastu...bila smpai dpn kindy aqil kali kedua...semua org masjid dah blk...kurang la sket malu tuh...trus masuk salam cikgu...tunggu apa lg...mkn trusla...hehehe...

ummi sabar nunggu giliran nak mkn nih...nyuap ke anak dara tu dulu...

haaiizzz!!!lapo dah nih...

lauk pd hari tu sgt sedap...lauk yg ummi ambik...daging masak kari...sambal udang petai..tp petai ku tolak ke tepi...hehehe...ngn sambal belacan....sungguh berselera ku mkn...abie lg la...siap tny ummi...leh gi tmbh lg tak??kehkeh...gi jelah bie...wat selamba sajok...hikhik...dah mkn nasi..mkn lak laksa...nyum nyum....dah kenyang tunggu apa lg...balik la...hehehe...

damia sgt sibuk tgk kwn2 dia sedang syok bermain ye...

damia sgt behave bila berada di majlis2...dia leh bwk diri bergaul ngn kwn2 dia...ikut pangai saper??ummi dia gak...hehehe...aqil lak...eerrmmm...sgt la tidak peramah ngn kwn2 dia...even cikgu2 dia tegur dia pun leh wat selamba dia jek...rela tgk dr bergaul...ikut pangai abie dia la tuh...ish!!ish!!ish!!!wat2 la ubah pangai aqil ooiii...pastu bila dia x nmpk muka adik dia...sebuk lak mencari...dah ujung2 baru la dia nak bermain2...sorry la ye nak main lama2...ader hal lain lg nih...pasni kita ke giant plak!!!di entry akan dtg...sian korang kena baca entry pjg2....ku wat entry lain ye...hehehe...

3 in 1..lega!!!

hehehe...baru ari ni rasa ok sket nak berhapdet....semlm ku half day ye...akibat ketidaklaratan yg amat menanggung sakit kepala...kul 1 turun bwh hubbyku setia menanti isterinyer...pdhal pg tu dia yg antar...x dan nak wat keje ye kwn2...terpaksa dtg blk mengambil isterinyer...hikhik...nak buat caner...isterimu ini kelembikkan n kesakitan...

sblm blk tu singgah klinik lu...smpai doc pun kesian tgk i...smpai doc ckp...u keje ke ari nih??ambik half day...rugi ambik half day...i bg mc...tp dorg kira sehari jugakkan...aah doctor...kira sehari gak... doctor yg amat memahami diriku...hehehe...

otw blk tu...hubbyku telah membuat lawak spastik dia...agaknyer dia tgk muka wife dia ni masam jek kan...x senyum pun...tu yg dia wat lawak yg bg haku nak lempang jek rasa...bleh dia ckp...ayang,tu kerbau..kenal x rupa kerbau??(sambil tunjuk kerbau kat tepi jln yg sedang meragut rumput) dan2 tu gak ku tergelak...hampeh tul!!pastu bleh dia ckp...yelah...ayang kan org bandar...kang x kenal lak kerbau...hehehe... eeeee nyampah haku!!!

smpai umah sembahyang lu...pastu trus mkn nasi yg telah ditapau...pastu minum kopi radix yg dibancuh oleh en. suami...ye kwn2...dulu haku mengamalkan minum kopi radix ni amat jarang skali kena sakit kepala...pastu bila dah abis x gi beli2 maka hambik ko!!!seminggu lbh sakit pala...uhuhu...pastu mkn ubat yg ke4 doctor bg...pastu lg suh abie buh bwg putih kat dahi...masa tu terasa cam bwg putih tu menarik jek angin2 di kepala...trus tido!!!!sedar2 dah kul 5.36 ptg... bgn dr tido baru la rasa lega sgt!!!hilang sakit kepala...yg menyebabkan sakit kepala ni hilang ku x tau aper...sama ada ubat doctor tu...bwg putih tu...or kopi radix...tu sbb tajuk entry ni 3 in 1...lega!!!hehehe...

citer di weekend hari akan menyusul slps ini ye...kasi haku bernafas jap...

Monday, May 25, 2009

top 20

ni ummi dpt award dr yan...sbb ummi antara top 20 pengomen terhebat(hebat sgt!!!) dlm blog yan...hehehee...thanks ye yan...

tp kan pengomen yg paling terhebat kak rina a.k.a. cutemiut tuh...ngn lg sorg ummi x pasti saper...nak tau dorg dpt aper???dpt one drop perfume tuh....tp bkn 1 set la...4 botol sorg...jadilah kan...yan..xnak bg aku sebotol ke??hehehe....

tak ada mood


ummi dok sakit kepala seminggu dah...x baik2 lg...dah 3 jenis ubat ummi mkn...abie pun dah puas dok picit kepala,tengkuk n bahu ummi...x gak baik2...kepala masih ting tong lg...semlm try gi klinik yg lain plak...doctor tny pregnant ke??ummi ckp la tak...sepatutnya ummi period semalam...tp ari sabtu tu ada kuar darah sket...then ahad tu smpai skang dah xder darah... doctor suh wat UPT...pg td buat...result -ve...x tau la sakit kepala ni sbb ape...nak kata stress xder pun stress ape2...uhuhuhu...

semalam lps masak tuk lunch berdenyut2 rasa kepala nih...keje ummi dok baring jek...sampai nangis2 ummi dok nahan sakit kepala...padahal ubat mkn dah...x baik gak lg...yg lbh terharu damia pun ikut sama menangis...tp ader gak kelakarnyer tgk damia nih...dia kengkonon nak thn la air mata tu dr jatuh...dia buat2la pandang atas...pandang tmpt lain...seboleh2nya xnak bg ummi tgk air mata dia berguguran...agak2 dia xleh thn...dia kuar la dr bilik...hikss...

kemungkinan cerita weekend lps akan dicerita pd esok or lusa...bergantung pd tahap kesakitan kepala ummi nih...skang ni berdenyut2 rasa!!!ummi tetap gi keje gak hari nih...bnyk keje nak buat....uhuhuhu...lagipun segan lak nak mc lg...last week dah mc!!!

korang doakan ummi cpt sembuh ye...thanks!!!

Friday, May 22, 2009

bangun!!!

setiap kali azan berkumandang ummi selalu suh aqil n damia bangun...bangun dr baring2...bkn bangun diri tegak ye....hehe...

1 ari tuh...blk dr keje ummi baring2 sambil berborak ngn abie dlm bilik...damia pun ada gak...biasalah dia...ngekor jek maner ummi n abie dia gie...aqil lak tgh minum susu sambil tgk tv kat hall...skali tu azan maghrib berkumandang kat tv...aqil pun ape lg...ummi...abie...bangun!!!azan nih...ummi pandang abie...abie pandang ummi...tersenyum kiteorg dgr 'arahan' dr anak...hehehe...

pastu agaknyer dia cam x puas hati kot sbb kiteorg senyap jek dlm bilik...dah tgh azan kan...dok la senyap...siap wat spot check lg si aqil nih...dia senyap2 masuk bilik intai tgk kiteorg dah bangun ke lum...dia tgk kiteorg dah duduk dia pun senyum...pastu gi kat ummi ckp...ummi kan suh bangun bila azan... ye aqil...kan ummi n abie dah bangun nih... pas ummi ckp camtu...dia pun senyum2 trus gi dok luar sambung tgk tv...hehehe...

alahaiii anak ummi sorg nih...sungguh bijak!!!saling ingat mengingati...muaahhh tuk aqil...

aurat seorang wanita

adakah kita seorang wanita Islam amat menitik beratkan tentang aurat??bg mereka yg YA jawapannya...alhamdulillah...bg yg kadang YA kadang TIDAK seperti sy diharap dpt berubah kepada YA...dan bg yg TIDAK harap artikel ni dpt membantu...

kenapa ummi ckp yg ummi kadang YA kadang TIDAK tentang aurat??kerana YA ummi ketika ummi keluar dari rumah..tetamu dtg umah...tetamu disini adalah kwn2 atau jiran2...bagaimana pulak dgn ipar duai yg lelaki??biras yg lelaki??dan sepupu2 lelaki??kadang TIDAK tulah jawapannyer...ya!!!bile ummi berada di rumah dan mereka itu pun ada dirumah yg sama jugak...mmg ummi tidak bertudung... dlm erti kata lain ummi tidak menjaga aurat ummi...astaghfirullah al azim...

sedarkah kita bahawa dosa isteri akan ditanggung oleh suami??jadi...adakah kita sebagai isteri hanya kasih n cinta kepada suami hanya di dunia sajer??bagaimana di akhirat kelak?? dimanakah janji kita bahawa kita akan berjumpa di syurga??adakah kita sanggup biarkan suami kita menanggung dosa kita di neraka??nauzubillah...

maka..marilah kita bersama2 menjaga aurat sebagai seorang wanita Islam...artikel ni ummi dpt di sini...terima kasih kepada irwanirah...

Aurat diambil dari perkataan Arab 'Aurah' yang bererti keaiban. Manakala dalam istilah fiqh pula aurat diertikan sebagai bahagian tubuh badan seseorang yang wajib ditutup atau dilindungi dari pandangan.

Aurat lelaki pada bila-bila masa dan apabila bersama-sama sesiapa pun adalah sama iaitu antara pusat dan lutut. Tetapi bagi wanita terdapat perbezaan dalam beberapa keadaan antaranya:

1. Aurat Ketika Sembahyang
Aurat wanita ketika sembahyang adalah menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.

2. Aurat Ketika Sendirian
Aurat wanita ketika mereka bersendirian adalah bahagian anggota pusat dan lutut. Ini bererti bahagian tubuh yang tidak boleh dilihat adalah antara pusat dan lutut.

3. Aurat Ketika Bersama Mahram
Pada asasnya aurat seseorang wanita dengan mahramnya adalah pusat dan lutut. Walaupun begitu wanita dituntut agar menutup mana-mana bahagian tubuh badan yang boleh menaikan syahwat lelaki walaupun mahram sendiri. Perkara ini dilakukan bagi menjaga adab dan tata susila wanita terutama dalam menjaga kehormatan agar perkara-perkara sumbang dan tidak diingini tidak akan berlaku. Oleh itu, pakaian yang labuh dan menutup tubuh badan digalakkan walaupun semasa bersama mahram adalah pakaian yang lengkap dan labuh.

Syarak telah menggariskan golongan yang dianggap sebagai mahram kepada seseorang wanita iaitu:
1. Suami
2. Ayah, termasuk datuk belah ibu dan bapa.
3. Ayah mertua
4. Anak-anak lelaki termasuk cucu samada dari anak lelaki atau perempuan
5. Anak-anak suami. Dalam perkara ini Islam mengharuskan isteri bergaul dengan anak suami kerana wanita tersebut telah dianggap dan berperanan sebagai ibu kepada anak-anak suaminya.
6. Saudara lelaki kandung atau seibu atau sebapa.
7. Anak saudara lelaki kerana mereka ini tidak boleh dinikahi selama-lamanya.
8. Anak saudara dari saudara perempuan.
9. Sesama wanita samada ada kaitan keturunan atau yang seagama.
10. Hambanya Sahaya.
11. Pelayan yang tidak ada nafsu syahwat.
12. Anak-anak kecil yang belum mempunyai syahwat terhadap wanita. Walau pun begitu, bagi kanak-kanak yang mempunyai syahwat tetapi belum baligh, wanita dilarang menampakkan aurat terhadap mereka.

Imam Syafie berpendapat; perhiasan yang dimaksudkan dalam ayat di atas terbahagi kepada dua makna iaitu:
1. Perhiasan yang bersifat semula jadi seperti muka, pipi, mulut, mata, bibir, hidung, kaki, betis, peha dan lain-lain anggota.
2. Perhiasan seperti pakaian, alat-alat solek, cincin, rantai leher, gelang kaki dan sebagainya.

4. Aurat Ketika Di Hadapan Lelaki Bukan Mahram
Kewajipan menutup aurat di hadapan lelaki bukan mahram adalah amat penting dan perlu dilaksanakan oleh setiap wanita, bagi mengelak daripada berlaku perkara yang tidak diingini seperti rogol dan sebagainya. Perkara ini terjadi disebabkan memuncaknya nafsu para lelaki akibat dari penglihatan terhadap wanita memakai pakaian yang tidak senonoh dan mendedahkan sebahagian tubuh badan mereka.

Wanita yang bersuami pula, dengan terlaksanakan kewajipan ini, akan dapat membantu suami, yang mana dosa seorang isteri yang membuka aurat akan ditanggung oleh s.u.a.m.i. Oleh itu, wanita-wanita perlulah memahami batas-batas aurat ketika berhadapan dengan orang-orang yang tertentu dalam keadaan yang berbeza-beza.

5. Aurat Ketika Di Hadapan Wanita Bukan Islam
Aurat wanita apabila berhadapan atau bergaul dengan wanita bukan Islam adalah tutup keseluruhan tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan. Rasulullah S.A.W. bersabda dalam sebuah hadis yg bermaksud: Abdullah bin Abbas ada menyatakan, Rasulullah S.A.W. bersabda yg maksudnya:
"Tidak halal kaum wanita Islam itu dilihat oleh kaum Yahudi dan Nasrani".

Ini adalah kerana dikhuatiri wanita bukan Islam boleh mendedahkan perwatakan tubuh badan dan aurat wanita muslimah kepada rakan-rakan lelakinya yang bukan Islam mahupun yang beragama Islam.

6. Aurat ketika Bersama Suami
Apabila seorang isteri bersama-sama dengan suaminya di tempat yang terlindung dari pandangan orang lain, maka Islam telah memberi kelonggaran dengan tiada membataskan aurat pada suaminya. Ini bererti suami dan isteri tiada sebarang batasan aurat terhadap mereka berdua. Isteri boleh mendedahkan seluruh anggota badannnya bila berhadapan dengan suaminya.

Mu'awiyah bin Haidah mengatakan: "Aku pernah bertanya: Ya Rasulullah, bagaimanakah aurat kami, apakah boleh dilihat oleh orang lain?". Baginda menjawab: "Jagalah auratmu kecuali terhadap isterimu atau terhadap hamba abdi milikmu". Aku bertanya lagi: "Ya Rasulullah, bagaimanakah kalau ramai orang mandi bercampur-baur di satu tempat?" Baginda menjawab: "Berusahalah seboleh mungkin agar engkau tidak boleh melihat aurat orang lain dan ia pun tidak boleh melihat auratmu". Aku masih bertanya lagi: "Ya Rasullullah, bagaimanakah kalau orang mandi sendirian?" Baginda menjawab: "Seharuslah ia lebih malu kepada Allah daripada malu kepada orang lain". (Hadis riwayat Imam Ahmad dan Abu Dawud)

Terbitan : Bahagian Pengurusan Dakwah,Jabatan Agama Islam Selangor

semoga ummi dpt berubah kepada YA...insya allah...

artikel ni hanyalah untuk pedoman dan renungan diri ummi...ummi tidak berniat menyakiti hati sesiapa...

Thursday, May 21, 2009

awards!!!

yeahhh!!!dpt awards ni dr kak rina...mama pd dak mirul yg sgt gebusss tuh....thanks kak...

ni lak dr precious...thanks dear...i love ur blog too....hehe...

majlis pertunangan

kan majlis pertunangan ujie, ummi sefamily x dpt blk...maka dek ebah pun mengemail la gmbr2 sekitar majlis pertunangan tuh...dgn niat nak bg we all jeles la tuh....elehhh...x jeles pung...sbb gmbr is,abg mat,fida,akram,pie n eisya xder...dorg pun x blk gak ke???hehehehe...

so ni antara gmbr2 yg dek ebah email...sejujurnyer adik2 sekalian...kami sikit pun x jeles!!!ulang statement lg!!!muahaha...

tgh berdebar tunggu bakal mak mertua ke??

ujie ngn dek ebah...dek...doctor u x blk msia lg ke??hiksss...

terserlah wajah mengeletis u nak kawin jie...hahaha...

yg berdiri pakai baju melayu tulah ayah mertuaku...

bersama bakal mak mertua...tunangnyer org kelantan ye kwn2...

bersama tunang(yg besar tu ye..),adik hubby yg paling kecik,
bakal mak mertua n mak mertuaku...(terserlah di wajah mak merindui we all...hikhik...)
amboii tain...siap pejam2 mata...ambik feel ke??heheh...

alhamdulillah majlis berjalan dgn sesempurna mungkin...insya allah dorg akan dinikahkan pd minggu raya bln 9 nnti...doa kami semoga u all berbahagia...

ptg isnin

isnin tu kan ummi mc...w/pun ummi dok umah..anak2 tetap kena hantar ke kindy/nursery... kang dok rumah kang ku lak bertambah sakit palanyer...lgpun aqil ader test...ptg tuh pas ambik dorg bwk dorg gi playland kat dpn masjid balik pulau nih...ader karnival jualan...nak masuk playland ni rm3 sorg ye...1/2 jam sajer...tp aqil n damia main dlm 10 minit jek rasa...benda tu kan cam berlompat2...damia amatla takut k nak jln...dok tepi jek dia...aqil la syok main...tu pun kejap sbb ader budak ni agaknyer terlanggar ke terpijak peha aqil...wallahualam...aqil dok nangis ckp sakit...bile ummi tny naper??aqil x ckp...tp ummi dah agakla mesti budak tuh terlanggar aqil...tp kan..mak budak tu ader jek dok tepi ummi...sikit pun x ckp anak dia terlanggar ke ape...wat x reti jek...ishhh!!!sabo jek...ape lah slhnyer klu mintak maaf onbehalf anak tuh...klu btul anak tu wat...klu x mintak maaf pun xpelah...at least gitau la anak dia or aqil terlanggar sama sindri ke kan...ni leh wat cam xder ape2 berlaku...bila dah turun dr situ tny aqil naper...baru aqil ckp budak tu langgar aqil...aqil tunjuk peha dia sakit...eerrmmm... x cedera parah xperlah...hihii...mehla layan gmbr nih...

hanya memerhati abang yg sgt sonok main panjat2...

aqil yg enjoy!!!

padahal time ni badan dia dah dedar2 nak demam...blk tu panas dah badan dia...haii la aqil.. demam sbb struggle jwb test ke yang??hehehe...

Wednesday, May 20, 2009

menuju puncak!!

AF7 sudah pun berakhir...bg ummi lagu tuk budak2 af thn ni amatla x sedap...xder 1 pun lagu yg leh wat ummi tergila2 nak dgr...x mcm af thn lps...tergila2 nak dgr lagu nubhan...thn ni x lekat langsung dlm otak lagu2 dorg...sorry la ye...tapi layan tetapla layan gak kan...budak 2 org tu pun layan gak...layan menyepah!!!

setiap hari klu 2 bradik ni nak bergurau...mesti sofa tu jd mangsa!!!bile dah penat...dok berpeluh2...bukak baju...minum susu....pastu nnti sambung blk...ku dah x larat nak bising!!!letih mulut...

pastu bile dgr lagu menuju puncak...cpt2 bangun nari sama...korang layanla video nih...tp sorry la ye...nari separuh bogel...hikhik...pastu kan..nnti korang tgkla si damia tuh...pastu klu korang dgr suara pempuan gelak...tulah gelak haku yg paling sopan...kehkeh...korang layan ye....

video

macam2

ari sabtu tu pas abis sambutan hari guru kindy aqil tuh...dgn harapan blk umah bie dah masak... tp...abie masak nasi jek!!!lauk x masak...uhuhuhuh...kelam kalibut la masak...sbb kul 2 abie dah nak gi kelas...so ummi pun masak 2 lauk jek...eerr...sambal belacan kira lauk la gak kan...tu pun suh abie yg wat...ummi cuma bg arahan jek...best kan...hehehe...

ayam berenang bersama cendawan shitake n cili kering di dlm sos tiram...
hehehe...ku main bantai jek masak...sib baik sedap...hehehe...

sambal belacan...

ptg tu lak bwk damia gi potong rambut...potong rambut depan dia jek...panjang sgt dah smpai cucuk2 bijik mata...slalu kan damia x nangis pun tau klu potong rambut...kali ni leh dia menangis...pusing sana pusing sini...ngeri jek tgk gunting tu terkena bijik mata kang...cina tu potong gitu2 jek...x dan nak wat elok2...

x bg kerjasama langsung!!!

sebab ape dia x tenteram masa gunting rambut nih...meh tgk gmbr nih...

sebok nak main buaian kat playground...dah depan kedai tu ader playground ni kan...tu yg dia x nyempat2 nak gunting rambut...ish!!!

Tuesday, May 19, 2009

sambutan hari guru TTGI-last part

ape aktiviti yg diadakan tuk student2 TTGI??

sebelum melakukan aktiviti pertama dorg tuh...spt biasa wajibla bg murid2 ni menyanyi lagu negaraku,lagu pulau pinang n lagu sekolah...sebelum tu ucapan sikit dr Pengerusi Tadika...

gmbr besar tulah Pengerusi Tadika Gemilang Intelek~cikgu rudzi...

masa nyanyi lagu sekolah dorg tu kan ader menari2 sket...spt biasa aqil dok diri tegak jek...cam eee malas aku nak goyang2(kata aqil di dlm hati...) puas la ummi suh dia nari sama...geleng jek dia...sabo jek...

aktiviti pertama dorg adalah membuat craft...
aqil bersama2 ngn rakan2 dia membuat craft...

masa dia tgh wat craft nih...ummi tgk dia cam leka sket...ummi pun cha alif but la kan...x kemana pun...dok luar tgk senamrobik...pastu bila masuk blk...nmpk dia tgh nangis!!!cikgu azrah tgh pujuk dia...membara jek rasa...terpaksalah ummi dok dekat ngn dia blk...pastu bile mood dah xder tuh...tgklah hasil dia mewarna...

uhuhuhu...sangat la x ikhlas wat keje tuh...sambil lewa jek dia mewarna...

bila semua murid2 dah siap color...dorg kena bg ke cikgu tuk potong ngn tampal...sian lak tgk cikgu cam x menang tgn kan...ummi pun meng'offer' diri membantu cikgu menggunting n menampal...

dah siap sume aktiviti craft nih...makan time!!!cikgu bg sorg 1 kupon...kupon lebih masa karnival gempak dulu tuh...sajer tuk bg murid2 ni pendedahan dlm jual-beli makanan...ummi pun suh aqil gi ambik sindri makanan ape yg dia nak...dorg buat cam stall...menu yg ader maggi goreng,kuih-muih,kek,air incredible hulk(air color hijau) n cendol...

sabar menanti 'membeli' makanan n minuman...

bila masing2 dah kenyang...aktiviti kedua pun bermula...clown pun dtg...hebat gak clown ni ye...siap leh wat magic lg...duit rm1 jadi rm50!!!pastu main game pukul2 belon...berebut2 murid2 nih nak pukul belon...aqil seperti biasa...diri jek tgk...ngn muka sedih sbb x dpt pukul...dah last2 tu dptla sekali dua tgn dia pukul belon tuh...pastu si makcik clown ni (psstt nama clown tu jennifer tau..) wat bentuk pink panther, tweety n payung menggunakan belon...kreatif gak...

gmbr 2 kecik belah kanan tu murid2 tgh berebut2 nak pukul belon...
tgkla gmbr 2 kecik belah kiri tuh...kusyuk tul dorg tgk clown tu...

aqil dibantu ngn abang dia,abg faris(anak en rudzi) tuk mengangkat tgn...saper angkat tgn dulu dptla pink panther tuh...malangnyer nasib x menyebelahi aqil...aqil skali lg wat muka sedih...tp at last sume pun dpt gak belon tuh...tp design yg simple jek...barulah keceriaan terserlah di wajah aqil...hehehe...

sementara nunggu clown tu bg belon kat murid2 nih...cabutan nama bertuah lak dibuat...spt biasa...aqil xder luck!!!dia dah aim nak ben10 tu...hehehe...dan lg..muka sedih menerpa di wajahnyer...ummi pun memujuk nnti ummi belikan...hehehe...

selesai tu sume...sesi memberi hadiah lak kpd cikgu cikgi....aqil nak bg kek tu kat cikgu rudzi...semalamnyer ummi tny aqil nak bg kek tu kat cikgu maner??dia ckp cikgu ros...bila tiba hari kejadian..tny dia blk aqil nak bg saper...cikgu rudzi lak...hehehe...ikut sukalah...

aqil with cikgu rudzi...

dah siap sesi memberi hadiah...murid2 ni pun dpt gak hadiah seblm balik...dpt baju n gula2... gmbr baju tu ummi x snap lak...hehehe...pastu balik!!!

muka budak happy dpt belon,dapat baju n gula2...

aqil with abg faris...
cam sehati sejiwa lak ambik gmbr nyorok2 muka sebelah nih...

otw balik tuh...aqil sibuk suh bwk laju2...aqil penatla ummi...bwkla laju2...iyelah!!!

sambutan hari guru TTGI-part 1

ari sabtu seawal 7.30 pg ummi dah kejut aqil suh mandi...sian dia dok mamai2...slalu pun gitu gak...hehehe...pg2 nak suh dia bgn sindri tu mmg xlah...ummi kena hangkut dia bwk masuk bilik air sambil dia dok pejam lg mata...setiap hari nak gi sekolah ye kwn2...klu mood dia ok...xder la nangis...klu x ok...dok nangis la...ader jelah yg x kena...smpai la ke gate sekolah dia...klu dah smpai gate sekolah ni mmg dah thp kronik la...hikhik...mcm hari ni...berpeluh2 weiii layan ke dia...sib baik la ummi dia ni bkn jenis bermakeup2 bagai...klu x cair abis....ok2...sambung citer hari guru tu ye...

sebelum gi ke dewan tuh...ummi singgah umah sha nak ambik kek...nilah rupa keknyer...ummi x dpt tgk secara live rupa kek tuh...sbb sha ikat smpai mati...hehehe...ni pun cilok dr blog sha...sorry ye sha...hehe...

cantik kan...

pastu ummi gi bwk aqil mkn nasi lemak dulu...takut kang nnti kebulur lak anak ummi ni...(aqil ke ummi??hikss) ummi gi kedai feveret ummi...kat ngn pasar besar balik pulau...

nasi lemak n teh tarik... aqil mkn 3-4 sudu jek...selebihnyer perut ummi gak...

suh aqil gi byr...malu2 lak dia...sume la gatal bile malu dia dtg...hehe...

dlm kul 8.20 pg ummi pun trus gi ke dewan paya kongsi kot nama dia...ku x ingt...seperti biasa la ye...hehehe...start kul 8.30 pg...tp bile ummi smpai dah start aktiviti senamrobik tuk para ibu2...

1,2,3,4...4 lg...yihaaa!!

banner yg tergantung di dpn pintu dewan...

spt biasa la kan anak bujang ummi nih...harusla ummi dia pun tepek skali ngn dia...xleh hilang dr mata dia...klu dia x nmpk harusla mata tu dok melilau2...pastu nangis....eeee...geram tul!!!tp kan bukan aqil sorg jek camni...5-6 budak gak camtu...budak umur 6 thn pun masih nangis lg...terpaksala mak dia dok sama ngn dia gak...hehehe...cikgu pun ckp dorg ni klu wat aktiviti outdoor yg ibu bapa kena antar mesti nangis...klu antar ke sekolah...cikgu yg bwk ok jek...maknanyer...ngengada jek dorg nih...hehehe...

apa aktiviti yg dijalankan tuh??korang intai ptg2 sket ye...hehehe...

Monday, May 18, 2009

mc hari nih

ye...ari ni haku mc...ni pun bersiaran dr rumah...mc sbb malas nak gi keje...bleh gitu??hehehe...xderla...sakit pala ngn selsema lg...demam lum dtg lg..hrp2 xderla demam...lenguh2 badan...sume la...letih rasa...nak muntah pun ader....hep!!!x peknen ye...
ada benda nak story...psl sambutan hari guru kindy aqil...tp x larat lak nak uplod2 gmbr...nak wat2 ayat....uhuhuu...sok lusa la ye...sorry k...
minggu ni aqil ader test...ummi doakan aqil dpt jwb dgn baik n cemerlang...klu aqil dpt no 1 abie ckp nak bg basikal kan....all the best sayang...
klah ye...nak membaringkan diri...ting tong dah kepala nih...see u 2moro insya allah...

Friday, May 15, 2009

selamat bertunang

esok selain hari guru merupakan hari yg amat bermakna buat adik ipar ku yg sorg nih...ibarat sebelah kaki dah melangkah ke dpn....lg sebelah tu kena tglkan kat belakang lu...tunggu bln 9 nnti ye...wat2 bersabar...i tau u tuh dah x sabor lg...menggeletis dah nak kawin....hahahaa... uisshh..best gak kutuk2 adik ni kan...klu dpt geng ngn adik badik lain lg syok nih...confirm yg kena kutuk tu lari masuk bilik...hahahaha...

nilah empunya badan yg nak bertunang sok...

haku wat pertama kalinyer x dpt blk time kenduri2 nih...ni sume abang dia punye kes la nih... hikss...x pasal2 hubbyku lak jd sebab...tapi mmg punnnn....sebab hubbyku ader kelas!!!kelas yg wajib hadir sbb xder final exam...kelas kewarganegaraan...ehh!!bukan2...kelas ape eekkk...alaaa... yg psl2 sejarah2 malaysia la...psl malaysia yg gitu2 tuh...ape pgl??ku ilang ingatan sbb kekenyangan nih... ermm ape2la...janji ada kaitan ngn malaysia2 nih...tu psl xleh blk...

sbb kedua lak...semua flight dr penang ke kuantan n kuantan ke penang dibatalkan!!!fireflyz punye keje la nih...awal2 thn lg dah booking ticket tau...skali dorg cancel sume penerbangan dr penang-kuantan-penang...bila call tny dia ckp tukar management...mmg flight xder dr bln 3 lg smpai bln 10 nih...bg yg dah booking tuk blk raya nnti...sian dorang...klu naik bas mau berapi vontot u...dlm 8 jam lbh tuh dr penang ke kuantan...sib baik dorg refund blk duit tuh...tu pun sib baik call tny...sbb dorg akan refund tuk mereka yg call n bg confirmation no sajer...sabo jek...

sbb ketiga lak...aqil kan esok ader sambutan hari guru... dorang wat ni tuk replace cuti raya nnti lah...so xder la kedtgan aqil nnti kosong kann...x baik ajar anak2 ponteng2 kelas nih...nnti bwk smpai ke besar pangai tuh....hehehee...(kukuh x alasan yg nih?? :D)

cukupla ye teh jie 3 alasan nih...hehehe...i tau u mesti x happy klu i xder...mesti muka u x berseri kan...u tatapla gmbr i yg ader kat umah tu ye...hehe...mak pun sedih bila i x balik...uhuhu...sbb xder org nak mop lantai...uhuhu...(ni ujie yg sms gitau ye..) sabo jek mak aku ni tau...hehe... xpelah mak...ku turunkan job mengemop ni pd is la...sbb dia dah ader baby jd dia kena sentiasa pastikan lantai tu bersih...hehehe...

so ujie n tain...tahniah di atas pertunangan korang...semoga korang berbahagia selamanyer....

selamat hari guru!!!

esok 16 may 2009 merupakan hari guru tuk para2 guru di malaysia!!!

special untuk :

my lovely hubby
...wpun jwtn as pegawai latihan vokasional tp bie tetap seorg pendidik gak...sbb mengajar anak bangsa mengenal mesin2 yg dorg x penah kenal n sentuh pun sebelum nih...sesaper yg company dia or tmpt kerja yg nak staff yg mahir guna mesin2 dlm kilang tuh...leh contact hubbyku ye....aisehhh pomot lak...hanya membantu student2 bie tuk dpt keje jek...hehehe...

ayah ngah
...lecturer di uitm shah alam..

mak ngah
...ngajar di hospital sungai buloh as ape ye...ala yg ajar bdk2 xray2 nih...

cik ida
...lecturer di kolej matrikulasi melaka...before ni kat labuan...

teh jie
...bakal menjadi seorg pendidik gak nih...

puan kamsina
...
cikgu feveret ummi masa sek men di MGS,klang...
...kerana cikgula sy minat ngn akaun ni tau...

cikgu2 aqil n damia di tadika gemilang intelek
...terima kasih kerana mendidik aqil n damia tanpa jemu...

dan jugak tuk para ibu bapa yg secara 'kasar' bkn seorg pendidik tapi secara 'halusnyer' adalah cikgu pada anak2 di rumah...kerana ibu bapa la anak2 kite tau memanggil kita ummi,abie, mama,papa etc...tau mengira 1,2,3 n membaca a,b,c...mengenal binatang tu cat,dog,cow....dan mcm2 lagilah...btul x??as parents,kitelah cikgu pertama mereka kan...so boleh la kite pun sambut gak hari guru ni kan...hehehe...ye...tau...over di situ...sume hari yg ada nak celebrate... melampau la plak...hehehe...

mendidik anak2 murid adalah saat yg paling mencabar buat guru2...tapi hasil dr didikan guru2 yg membuat anak2 murid berjaya adalah satu kebanggaan buat guru2...

di sini ummi ingin mengucapkan

buat semua guru2 di malaysia...klu ada sahabat2 blog yg menjadi seorg pendidik...silalah ambik hadiah dr sy yg x seberapa itu...hehehe...

esok ada sambutan hari guru kindy aqil...
ingat nak belikan hadiah suh aqil bg cikgu2 dia...
tp abie ckp bg jelah kek sok...
pg2 ummi sms unty shada mintak buatkan kek...
sib baik sha nak wat...
thanks ye...

Thursday, May 14, 2009

cat baru..

ni gara2 terjebak ngn kak ima la nih...ku tgk dia cat umah baru ku pun tingin gak...dia punye hampir2 jahanam...haku punye pun hampir gak...tgk kak...adikmu ini sanggup susah senang bersamamu kak....bangga tak dpt adik camni??hahahahaa....

sebelum

selepas

tapi niat asal nak yg nih...

tapi ku x reti nak mengadjust2 bg nmpk cantik...uhuhuhu...xper2...ku akan cuba jugak...korang jgn dok pening2 ye nnti...kot2 sesaper yg reti tu leh la tampil membantu haku...maceh..hehe..

mmmm...

hari ni xder ape nak di story mory kan...dr kul 9 td baru skali jek wat keje...tu pun issue sekeping cek...pastu dah x wat ape2...agak boring la gak...dok berym ngn kak ima jek...sian dia...dok godek2 blog skali...hambik ko...jahanam!!!hikhik...alamak!!tergelak plak...sorry kak... :D

adik badik confy lak x ramai beronline lg...abang2ku..kakak2ku...online la cpt...adikmu ini merindui kalian...hikhik...kang bila haku ader keje kang...korang pun mulalah tny xder sesi mengumpat ke... opsss!!kami x mengumpat org lain ye...mengumpat adik badik confy sindri...secara live lg...hahaha..

mlm td mlm hangin bg diriku...eerrr bkn tiap2 mlm hangin gak ke??hihi...xderla...hangin separa puting beliung jek...mana taknyer...aqil dah tido...haku pun ala2 dah ngantuk gak nih...diapers dah ltk atas tilam...dgn harapan abie akan pakaikan....ku pun biarkan jelah...sajer nak test abie tuh...agak2 dah 20 minit dia cam wat x tau jek...ku pun bgnla mintak diapers tuh...skali tgk aqil dah kencing!!!!tambahla membara hati nih...eeeeee geram tul dgn 2 org lelaki tuh!!!bkn haku yg nak test abie...last2 haku yg kena blk!!!nyampahhhhhhhnyerrrr!!!!!

korang...caner ye xnak bg aqil kencing mlm??dia siang mmg x pakai diapers dah...pakai time tido jek...tp kat kindy klu tido siang pun dia x pakai gak...ader masa tu terkucil gak dia...sbb bile blk kuarkan baju2 kotor dia terbau hancing...penah gak wat seblm tido suh dia gi kencing lu...tp tetap kencing gak dia...klu pakaikan diapers pun slalu pesan ke dia ni aqil pakai jek tau...jgn kencing...totap kencing gak!!!adeiiii...x reti dah nak wat caner...kang haku ikat ujung tuttt dia tu ngn tali kang...gantung tali tu kat kipas...kejam x???hehehe....

korang tolong ye...kot2 ader petua ke...4 thn dah tau umur aqil nih...malu aahhh pakai diapers lg...(leh ummi joli2 duit bln2 beli diapers tuh nnti..hikss..)jasa korang amat haku hargai!!! muaahh!!

Wednesday, May 13, 2009

haku yang jahat!!

ader x org mengaku diri sindri jahat??hehehe...hari ni aku terpaksa mengaku diri haku jahat...sbb haku telah menghasut org!!!yeee...aku seorg penghasut....jahatnyer haku kan...dan jugak haku telah memungkiri janji!!!oh tidak!!!betapa jahatnyer haku....

haku telah menghasut org ini!!!!

haku telah memungkiri janji pada diri sindri dgn memakan ini!!!

di sini tempatnyer...

bilalah nak dtg kerajinan haku nak gi membeli kapsul pati halia nih...yg bleh membuang segala isi perut nih...klu x mkn pil ni cam payah bebenor nak membuang...adeiiii...pdhal bkn jauh maner pun...sebelah building ofis ni jek...nun kat tesco tuh...leh dpt discount lg beli ngn kakak tu... pergilah ko wahai m.a.l.a.s....haku benci ko!!!