sayang korang!!!

search box

Tuesday, January 5, 2010

pendaftaran TGI

hari sabtu,02 jan 2010 lepas...ada pendaftaran kindy aqil dan damia...dah nama pendaftaran kan...apa lagi nak buat....bayar yuran...beli baju...beli tracksuit...:D dan ibu/bapa kena key in data anak2...yang ni bie yang buat sebab nak harap aku gak...lambatla kan...kat situ ada kolum tuk hobi...nak tau bie tulis apa???ader ke patut dia tulis hobi damia bercakap!!!!kejam sungguh!!!:D

bersama kakakku,kak intan...pagi2 lagi kitaorang dah bersms tanya pakai baju color apa...seluar apa...caya ker??:D tingat zaman sekolah2 dulu...hikss!!! eerrr...bab tanya baju apa seluar apa tu tak ada ye...lebih ke apa yang perlu dibawa semasa pendaftaran jek...;)

me with cikgu azrah...

dah abis bayar yuran...kita posing dulu...

kita gi beli baju dan seluar plak ye...tapi hari tu cuma boleh beli sepasang sorang jek dulu...nak beli extra kena tunggu next order sampai...orait!!no problem...yang penting dah bayar...lega sket dah settle yuran kindy dorang...belajar pandai2 tau aqil dan damia!!!

pastu tokeh fonetik pun datang...dia bagi talk sket berkenaan dengan kaedah fonetik...

ni dia...En. Osman...orang yang menghasilkan buku kaedah fonetik...seronok gak dengar dia bagi penerangan tentang fonetik...kalau kita ajar anak2 kita seawal umur setahun dua...insya allah by 4 years budak tuh dah boleh membaca...ni tips En Osman bagi...
  • as parents kalau boleh kita luangkan masa dalam 2-3 minit jek ajar anak2 nih...bagi parents yang bekerja...pas dinner tuh guna 2-3 minit ajar...sebelum tidur tu gunakan masa sket...buat setiap hari...sekurang2nya bila kat kelas anak2 kita lebih semangat sebab dia dah tau dan memudahkan jugak kerja cikgu...
  • jangan berhenti ngajar time anak2 dah boring...berhenti masa dorang tengah syok belajar...so senang esok2 nak panggil anak2 tuk belajar lagi....yang penting lagi...kalau anak2 tu betul sebutan dia...give them a hug or pujilah anak2 tu...
  • anak2 kan suka bermain...so dalam dia tengah main2 tuh...cuba guna flash card a,b,c...susun ikut suka...dari hujung ke hujung ke...ikutla kreativiti masing2...pastu suh anak2 ni lompat kat huruf yang kita sebut...
  • masa ajar anak...guna kaedah bunyi dan image...supaya dia senang ingat...contoh 'a'...kita pegang kad 'a' then kita sebut 'ah'(fonetik)...jangan sebut 'a'...pegang kad 'b'...sebut 'beh'...jangan sebut 'b'...etc....
  • yang penting...kita as parents kena khatam dulu buku kaedah fonetik ni baru senang nak ajar anak...
cam aku...aku ajar dulu damia...pastu aku suh damia ajar abie...:D kalau dia tak yakin dengan apa yang abie dia sebut...mesti dia refer aku...pastu dia ejek abie dia salah...:))
cam aqil dah belajar bunyi dua suku kata....kalau dia salah nak gabungkan bunyi cam dadu...dia sebut datu...ku jentik mulut dia...;) bila dia sebut betul...melambung2 aku puji dia...naik semula semangat dia!!!:D

pastu aku jadi pening bila dua2 suh aku dengar dorang baca...dengar sajer tu ok lagi...ni kena aku pandang dan tengok dorang baca...kalau aku alih pada aqil...damia bising suh tengok dia...kalau aku pandang damia...aqil lak bising...pastu suara sorang2 membaca...kalau anak tekak tu leh kuar...terkeluar dah aku rasa...sebelum temparature aku naik...jom tido!!!!esok sambung...:)

1 coretan:

Muhamad Arif Bin Zaripin said...

selamat bersekolah semua...hehehehehe....dah besar rupanya...